Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

 

Επίσκεψη των μαθητών/τριών της Ε΄ τάξης Στο Μουσείο Κοτσανά

 


Την Τρίτη 25 Απριλίου, αμέσως μετά τις πασχαλινές διακοπές, οι μαθητές της Πέμπτης τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας "Κοτσανά", που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης,  στην οδό Επιμενείδου.

Το μοναδικό αυτό μουσείο, εκθέτει εφευρέσεις, κατασκευές, όργανα, παιχνίδια και άλλες μηχανές που κατασκευάστηκαν  και χρησιμοποιήθηκαν κατά την αρχαιότητα, με βάση την παρατήρηση και τη  γνώση των πρωτοπόρων  επιστημόνων των μεγάλων πολιτισμών, αρχαιοελληνικού, ρωμαϊκού και βυζαντινού.



Κάθε βήμα της ανθρωπότητας, προσέθετε ένα "λιθαράκι" στην επιστήμη, ώστε να γεννηθούν αυτά τα ξεχωριστά επιτεύγματα κάθε εποχής!  Επιτεύγματα, υδραυλικής, μηχανικής, αρχιτεκτονικής, πολεμικής τέχνης, μουσικής, αυτοματισμού, ρομποτικής κ.ά. Το πρόγραμμα τράβηξε από την αρχή το ενδιαφέρον των μαθητών!

 

Είδαν πολιορκητικό καταπέλτη, ύδραυλη, κοχλία, γερανό, φρυκτωρίες, αιολόσφαιρα, τριήρεις, ανυψωτικό μηχάνημα, όργανα μέτρησης χρόνου (και ξυπνητήρι) , θεραπαινίδα -ρομπότ, αρχαίο "κινηματογράφο"  κι ένα σωρό άλλα ενδιαφέροντα. Η λειτουργία των μηχανών, παρουσιαζόταν σε βίντεο και η ξενάγηση ήταν πολύ κατατοπιστική!



Είχαμε, επίσης, τη χαρά να περάσουμε από την έκθεση-αφιέρωμα στη Μικρασιατική καταστροφή και να παρακολουθήσαμε την πρόβα του 30ου Δημοτικού, που περιλάμβανε όμορφα σμυρναίικα τραγούδια. Μετά από ένα σύντομο περίπατο στο πολύβουο κέντρο επιστρέψαμε κουρασμένοι, αλλά χαρούμενοι!