Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών/τριών  της E’ τάξης

στην Ιατρική Σχολή Ηρακλείου

 



   Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023, οι μαθητές/τριες της Ε τάξης  επισκέφθηκαν την Ιατρική Σχολή Ηρακλείου και παρακολούθησαν  το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω το σώμα μου».

 Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες  και με την κατάλληλη καθοδήγηση των υπεύθυνων του προγράμματος της σχολής, τα παιδιά γνώρισαν τα ανθρώπινα όργανα παίζοντας  το παιχνίδι της ανατομίας με τη χρήση ανθρώπινου ομοιώματος και την τοποθέτηση των οργάνων στη σωστή θέση του σώματος.

                                                                

Ενημερώθηκαν για  τη χρησιμότητα  κάθε οργάνου σε όλες τις βιολογικές διεργασίες του ανθρώπινου σώματος.  Επίσης, δόθηκε η ευκαιρία, να γνωρίσουν και να ασχοληθούν με το σύνολο των ανθρώπινων οστών, μελετώντας αληθινά οστά και να ενημερωθούν για  τη σημαντική  λειτουργία  του ανθρώπινου σκελετού. Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση με θέμα τις συνήθειες που συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς σώματος και νου, όπου οι μαθητές-τριες  με τις ερωτήσεις που εξέφρασαν και τις απαντήσεις που έλαβαν,  κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, έλυσαν πολλές απορίες τους  γι’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

    Τέλος, οι μαθητές-τριες  επισκέφθηκαν  το Μουσείο της Ιατρικής Σχολής, όπου μέσα από τα εκθέματα από τη Μινωική εποχή, τα αρχαία χρόνια, τον μεσαίωνα και τα νεώτερα ιστορικά χρόνια, γνώρισαν την επιστήμη της ιατρικής σε όλα τα χρονικά στάδια. Επίσης, ενημερώθηκαν για τη σημαντική προσφορά της φύσης  στη ιατρική με τη χρήση πολλών φυτών και ζώων (δηλητήριο φιδιών), με  φαρμακευτικές  ιδιότητες. Στα εκθέματα του μουσείου συμπεριλαμβάνονταν  ιατρικά εργαλεία,  όπως  ένας  παλιός  ακτινογράφος Roentgen, μια εντυπωσιακή παρουσίαση της πρώτης ακτινογραφίας στην ανθρώπινη ιστορία, πολλά οφθαλμολογικά, χειρουργικά και οδοντιατρικά  εργαλεία διαφορετικών εποχών  κ.α.