Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

 

Οδηγίες για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων – Διενέργεια self-test


          Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες

       Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά!

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία. Εκπαιδευτικοί και μαθητές επιστρέφουν στη δια ζώσης διδασκαλία. Στα μέτρα ασφάλειας που ίσχυαν μέχρι τώρα προστίθεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ που μας έχουν κοινοποιηθεί προβλέπονται τα παρακάτω:

Από την Τετάρτη 5/5/21 οι γονείς μπορούν  να παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία δωρεάν το πρώτο self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Οι μαθητές κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους με την βοήθεια ενηλίκου σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων.

Για την τρέχουσα εβδομάδα, ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο (2) φορές, πριν τη Δευτέρα και την Πέμπτη και έως είκοσι τέσσερις ώρες πριν την προσέλευση στην σχολική μονάδα.

       Οι γονείς δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας  self-testing.gov.gr,  στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό:

Για τους μαθητές εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας  self-testing.gov.gr,. Ο/Η μαθητής/τρια θα επιδεικνύει τη σχολική κάρτα τη Δευτέρα, εντός της τάξης, στον/στην εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και θα τη φέρει μαζί του μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου στην περίπτωση που ζητηθεί εκ νέου από άλλο εκπαιδευτικό, τη Διευθύντρια ή την Υποδιευθύντρια της σχολικής μονάδας.

Αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορείτε να συμπληρώνετε χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό:

Εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας  self-testing.gov.gr  για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid-test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Σημείωση: Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ είναι υποχρεωτική τόσο για τους μαθητές/τις μαθήτριες όσο και για τους/τις εκπαιδευτικούς και το λοιπό βοηθητικό προσωπικό του σχολείου.

Στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, δεν γίνεται δεκτός/ή, λαμβάνει απουσία και παραμένει σε ειδικό χώρο μέχρι να παραλειφθεί από τους γονείς. Οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από τους/τις εκπαιδευτικούς για την υποχρέωση της διενέργειας του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου κατά του κορωνοϊού για κάθε μαθητή/τρια, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τη σχετική ΚΥΑ μπορείτε  να βρείτε εδώ και  τις διευκρινιστικές οδηγίες εδώ  και τη σχολική κάρτα εδώ .

                   Καλή αρχή και καλή δύναμη σε όλους!!