Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

 

Εβδομάδα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

  

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα κατά του bullying, δηλαδή κατά της "σχολικής βίας" και του "σχολικού εκφοβισμού".

 

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

 

Η εβδομάδα από 6 ως 10 Μαρτίου έχει οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας ως εβδομάδα ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης σχετικά με το φαινόμενο αυτό.

 Σημαντικό είναι, όποιο παιδί υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας, σωματική, ψυχική ή λεκτική, να σπάει τη σιωπή του, να μιλά στους εκπαιδευτικούς ή τους γονείς του και να ζητά τη βοήθειά τους.

Στο σχολείο μας, θεωρήσαμε σημαντικό να πραγματοποιηθούν όλη την εβδομάδα δράσεις που να δίνουν έμφαση στη φιλία και την αγαστή συνύπαρξη των παιδιών στο σχολείο με κύριο μήνυμα «ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ».  Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων:

                                

       I.        Οι μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων με την βοήθεια των εκπαιδευτικού Φυσικσχημάτισαν το σύνθημα με τις τσάντες τους και τα σώματά τους, το φώναξαν δυνατά  μεταφέροντας το μήνυμα και στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου.




 

   II.        Οι μαθητές της Γ΄ τάξης με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους έφτιαξαν πανό με τρεις καρδιές (όσα και τα τμήματα της Γ΄ τάξης), που ακουμπούν η μία την άλλη,  τονίζοντας την αγάπη και φιλία.

 


III.        Στο μάθημα των εικαστικών όλα τα παιδιά του σχολείου έφτιαξαν μικρά ανθρωπάκια, τα οποία αφού πλαστικοποιήθηκαν, τοποθετήθηκαν σε σειρά γύρω από το σχολείο, δίνοντας το ένα το χέρι του στο άλλο και σχηματίζοντας μια αλυσίδα φιλίας,