Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

 

Επίσκεψη της συγγραφέα Θεοδοσίας Αργυράκη Ασαργιωτάκη

με αφορμή την Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

 



Την   Τρίτη στις 21 του Φλεβάρη, ημέρα αφιερωμένη στη Μητρική γλώσσα και μετά από πρωτοβουλία της Εικαστικού του σχολείου κας  Πυτικάκη Ελευθερίας, επισκέφτηκε την Ε΄ τάξη  η συγγραφέας και εικονογράφος κυρία Θεοδοσία Αργυράκη Ασαργιωτάκη.

Η συγγραφέας ξεκίνησε με μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της τέχνης και τη σημασία της «εικόνας» στη ζωή μας.

Στη συνέχεια παρουσίασε στους μαθητές την εικονογράφιση του βιβλίου της «Χάρισα» και απήγγειλε αποσπάσματα από το βιβλίο, που είναι γραμμένο σε έμμετρο δεκαπεντασύλλαβο, στην τοπική κρητική διάλεκτο.

Από την ανάλυση του κειμένου, προέκυψε ότι η σχέση των μαθητών με την ντοπιολαλιά, είναι συνεχής και βαθιά ριζωμένη, από την επαφή τους με τις προηγούμενες γενιές παππούδων και γιαγιάδων, αφού φάνηκε να κατανοούν τις περισσότερες λέξεις .

Ταυτόχρονα, εντοπίστηκε η σημασία της διατήρησης της μητρικής μας γλώσσας και η ανάγκη ενασχόλησης με το διάβασμα λογοτεχνίας και ποίησης για τον εμπλουτισμό γραπτής και προφορικής επικοινωνίας.




Αναλύοντας το κείμενο σημασιολογικά, εντοπίστηκαν λέξεις και έννοιες όπως, «αγάπη», «φόβος», «δικαιοσύνη» κ.λ.π. και στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους μαθητές να εκφραστούν εικαστικά, για να αποδώσουν τις έννοιες αυτές. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό !

Το ενδιαφέρον των μαθητών διατηρήθηκε ως το τέλος της συνάντησης και χάρισαν στην κ. Θεοδοσία μια συλλογή από ζωγραφιές που είχαν φτιάξει από την προηγούμενη μέρα και  γλάστρα με μια μυρωδάτη βιολέτα! 

 

  Στην προσωπική της σελίδα σε μέσον κοινωνικής δικτύωσης, η κ. Θεοδοσία έγραψε: «Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας σήμερα και είχα τη χαρά να την γιορτάσουμε υπέροχα με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του 18ου δημοτικού σχολείου! Πολλά πολλά και θερμά ευχαριστώ σε όλους! Την εκπαιδευτικό της Ε΄ τάξης κ, Μαρία Μανίκα για την πρόσκληση, την διευθύντρια του σχολείου, κ. Αργυρώ Χατζηγιαννάκη, τον δάσκαλο κ Γρηγόρη Τάνη του δεύτερου τμήματος και τις δασκάλες Βάσω Χαλκιαδάκη και Σταυρούλα Αποστολάκη! Την καλή φίλη συνάδελφο εικαστικό, Ελευθερία Πυτικάκη και τα καταπληκτικά παιδιά για το ενδιαφέρον και την συμμετοχή τους, σε όλα όσα είπαμε και δεν ήταν λίγα, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, την τέχνη και τις υπέροχες ζωγραφιές τους!