Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ - ΟΛΟΗΜΕΡΟ

                      

Από την Πέμπτη 16/9/2021, το Πρωινό πρόγραμμα θα λειτουργήσει κανονικά και οι μαθητές όλων των τάξεων θα σχολάσουν στις 13.15. Η πρωινή προσέλευση των μαθητών είναι από τις 08.00-08.15. Παρακαλούμε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, καθώς  δημιουργείται αναστάτωση στη λειτουργία της τάξης.

Παράλληλα θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ολοήμερου προγράμματος. Οι μαθητές όλων των τάξεων που είναι γραμμένοι σε αυτό μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα με ώρα αποχώρησης στις 3.00μμ. Αναμένουμε την τοποθέτηση ενός ακόμα εκπαιδευτικού, προκειμένου να λειτουργήσουν και τα τμήματα μέχρι τις 4.00μμ.

Η Πρωινή Ζώνη θα λειτουργήσει κανονικά από την Πέμπτη 16/9/2021. Η προσέλευση των μαθητών της Πρωινής Ζώνης είναι 07:00 μέχρι 07:15. Οι πόρτες εισόδου θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι τις 7.30 πμ. Στη συνέχεια θα κλείνουν και θα ανοίγουν  πάλι  στις 8.00 πμ για την έναρξη του πρωινού προγράμματος.

Σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή σε σχέση με την αρχική σας δήλωση και ειδικά στην περίπτωση που δεν επιθυμείτε τελικά να το παραμείνει το παιδί σας στο Ολοήμερο, να μας ενημερώσετε άμεσα τηλεφωνικά.

 

ΣΙΤΙΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ

 

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους γονείς της Α΄ τάξης και να υπενθυμίσουμε στους γονείς των άλλων τάξεων ότι το ζέσταμα του φαγητού δεν πραγματοποιείται σε φούρνους μικροκυμάτων, αλλά σε θερμοερμάριο στο οποίο μπαίνουν όλα τα δοχεία φαγητού, ανά τμήμα ή τάξη, του οποίου η θερμοκρασία φτάνει μέχρι τους 90Ο C. 


Οι γονείς που επιθυμείτε να ζεσταίνεται το φαγητό του παιδιού σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι αυτό θα πρέπει να μπαίνει σε μεταλλικό δοχείο ύψους ως 8 εκ. Δεν θα πρέπει να έχει καθόλου πλαστικά μέρη, καθώς αυτά αλλοιώνονται από τη θέρμανση. Στο καπάκι του δοχείου, θα αναγράφεται με ανεξίτηλο μαρκαδόρο το ονοματεπώνυμο του παιδιού και το τμήμα του για να μην μπερδεύονται τα παιδιά κατά την παραλαβή.


Κατά την πρωινή προσέλευση στο σχολείο, οι μαθητές/τριες θα κατευθύνονται στο χώρο που θα βρίσκονται τα σκεύη. Αφού απολυμάνουν τα χέρια τους με αντισηπτικό διάλυμα,  θα τοποθετούν το δοχείο τους είτε στο ψυγείο, είτε στο θερμοερμάριο σύμφωνα με τις οδηγίες που θα τους έχετε δώσει. Το δοχείο του φαγητού θα μπαίνει πάντα σκεπασμένο είτε στο ψυγείο, είτε στο θερμοερμάριο. Τα παιδιά δεν θα πρέπει να το ανοίγουν σε καμιά περίπτωση μέχρι την ώρα της κατανάλωσής του.

Την ευθύνη για το ζέσταμα του φαγητού θα έχουν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του Ολοήμερου προγράμματος.

Το μεσημέρι, οι μαθητές ανά τμήμα και με τη συνοδεία του εκπαιδευτικού θα προσέρχονται στο χώρο και θα παραλαμβάνουν το φαγητοδοχείο τους αφού πρώτα χρησιμοποιήσουν και πάλι αντισηπτικό διάλυμα. Θα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή ανάμειξης των τμημάτων.

Απαραίτητη, είναι, η τήρηση όλων των  μέτρων προστασίας. Συγκεκριμένα:

·        Οι μαθητές προσερχόμενοι θα φορούν τη μάσκα τους και αφού παραλάβουν το δοχείο τους θα κατευθύνονται στο θρανίο τους. Κατά τη διάρκεια του φαγητού οι μαθητές δεν φορούν τη μάσκα τους.

·        Θα τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις κατά την αναμονή.

·        Θα παραλαμβάνουν το δοχείο με το φαγητό τους και μόνο (θα πρέπει να έχουν μια πεσετούλα μαζί τους γιατί το δοχείο θα είναι αρκετά ζεστό).

·        Κατά τη διάρκεια της σίτισης δεν θα ανταλλάσσουν φαγητό με τους συμμαθητές τους. 

Αν κάποιοι γονείς δεν επιθυμείτε να ζεσταίνεται το φαγητό του παιδιού σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ισοθερμικά δοχεία  και τσαντάκια.    

Η ώρα της σίτισης για το σχολείο, θεωρείται ώρα που καλλιεργούνται σωστές διατροφικές  συνήθειες για τα παιδιά, λειτουργεί ως εκπαιδευτικό μέσο πρακτικής εφαρμογής των αρχών υγιεινής διατροφής, προστατεύοντας κατ’  αυτό τον τρόπο την υγεία των παιδιών. Ένα υγιεινό γεύμα στο σχολείο μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τις μαθησιακές δυνατότητες των παιδιών και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Είναι καλό τα τρόφιμα που θα φέρνουν τα παιδιά από το σπίτι  για το μεσημεριανό γεύμα να είναι υγιεινά και να αποφεύγεται η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι σούπες και τα φαγητά με πολλά υγρά και σάλτσες  που μπορούν εύκολα να χυθούν και να μείνουν τα παιδιά χωρίς φαγητό.

Ενδεικτικά, ως υγιεινές επιλογές για το γεύμα των παιδιών στο ολοήμερο,  από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας, προτείνονται:

·                    Μπιφτέκι με πατάτες φούρνου και σαλάτα

·                    Ζυμαρικά με τριμμένο τυρί και σαλάτα

·                    Κοτόπουλο φιλέτο με πένες και σαλάτα

·                    Αρακάς ή φασολάκια με πατάτες και τυρί 

·                    Όσπρια (φασόλια, γίγαντες, ρεβύθια, φακές) και τυρί

·                    Ψάρι φιλέτο στον φούρνο με πατάτες φούρνου και σαλάτα εποχής

·                    Σπιτική πίτα (π.χ. σπανακόπιτα, τυρόπιτα) και σαλάτα εποχής

·                    Βραστό αυγό ή ομελέτα με φρέσκα λαχανικά και ψωμί 

Στις αίθουσες που χρησιμοποιούνται για το ολοήμερο καθώς και στο χώρο που θα τοποθετηθούν τα σκεύη θα αναρτηθούν σχετικές αφίσες.