Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

25η Μαρτίου 1821- 25η Μαρτίου 2021

200 χρόνια από την επανάσταση


                                                   «Η Ελλάς ευγνωμονούσα», Θ. Βρυσάκης


200 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη της επανάστασης του 1821. 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα για ελευθερία, αυτοδιάθεση και εθνική ανεξαρτησία.

Είναι γεγονός ότι η επανάσταση του 1821 αποτέλεσε κορυφαίο ιστορικό γεγονός, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη και σε μεγάλο βαθμό καθόρισε την εξέλιξή της.

 Υπήρξε ο σημαντικότερος σταθμός στην ιστορία του νεότερου ελληνισμού, αφού μετά από 400 σχεδόν χρόνια σκλαβιάς οδήγησε στη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Ενέπνευσε όλα τα μετέπειτα απελευθερωτικά κινήματα και τις επόμενες γενιές των Ελλήνων και αποτέλεσε σημείο αναφοράς, επηρεάζοντας την ιστορική τους διαδρομή.  

Στα 200 χρόνια που μεσολάβησαν χρειάστηκαν πολλοί αγώνες, πολλές θυσίες, πολλές προσπάθειες και πολλή δουλειά για να φτάσουμε στην Ελλάδα του σήμερα. Η πορεία μας έχει πολλά λάθη αλλά και πολλές επιτυχίες. Παραμένουμε όμως  πάντα περήφανοι για την ιστορία του τόπου μας, τον πολιτισμό του και τους ανθρώπους που συνέβαλλαν στην ελευθερία μας.

«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος. Αυτές  οι αρετές οδήγησαν τους προγόνους μας το 1821 στην ελευθερία. Αυτές οι αρετές θα πρέπει να οδηγούν και μας σήμερα, το 2021,  τιμώντας, έτσι, με τον καλύτερο τρόπο τη λαμπρή επέτειο.