Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019


Εκδήλωση για την επέτειο
της 28ης Οκτωβρίου 1940

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, τα παιδιά της Δ΄ τάξης του σχολείου μας, με την εμψύχωση των δασκάλων τους κ. Ιεραπετρίτη Κατερίνας και κ. Φανουράκη Κατερίνας, παρουσίασαν μια εκδήλωση-αφιέρωμα στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του σχολείου κ. Χατζηγιαννάκη Αργυρώ τονίζοντας την ενότητα και την ομοψυχία του ελληνικού λαού  σε αυτή τη σημαντική ιστορική στιγμή, ενώ αναφορά  έκανε στο νόημα και τη σημασία της επετείου για μας σήμερα.
Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Δ΄ τάξης  παρουσίασαν ένα μουσικοκινητικό και θεατρικό δρώμενο με αφορμή το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Το τρελοβάπορο».  Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Ο Οδυσσέας Ελύτης, είναι ένας από τους μεγαλύτερους νεοέλληνες ποιητές.  Φέτος, μάλιστα, συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τη βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ της λογοτεχνίας. Ο ίδιος πολέμησε στον πόλεμο του 40 και μάλιστα στην πρώτη γραμμή.



Το «τρελοβάπορο» είναι ένα ποίημα από την ποιητική του συλλογή “Ηλιος ο πρώτος” που δημοσιεύθηκε το 1943. Γράφτηκε την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Εντούτοις είναι ένα ποίημα αισιόδοξο.
Το Τρελοβάπορο συμβολίζει την  Ελλάδα, η οποία ταξιδεύει μέσα στο χρόνο και την ιστορία και παρόλες τις αντιξοότητες, τους κινδύνους και τα εμπόδια που συνάντησε κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας, πάντα καταφέρνει να επιβιώσει και να συνεχίζει την πορεία της προς το μέλλον νικηφόρα και αισιόδοξα.
Όλη η εκδήλωση ήταν ένα αφιέρωμα στην Ελλάδα, στη μακραίωνη ιστορία της,  στον πολιτισμό της και σε όσους έδωσαν αγώνες για την ελευθερία της.
Ένα μεγάλο μπράβο ανήκει στους μαθητές της Δ΄ τάξης οι οποίοι μας συγκίνησαν ιδιαίτερα με την εκφραστικότητα και την άψογη απόδοσή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. 
Ευχαριστούμε πολύ τους συναδέλφους που συνέβαλαν στην υλοποίησή της, τις εκπαιδευτικούς των παιδιών κ. Ιεραπετρίτη Κατερίνα και κ. Φανουράκη Κατερίνα, τη Μουσικό του σχολείου μας κ. Φιωτάκη Ιωάννα, το Γυμναστή μας κ. Ταμιωλάκη Γιώργο την εκπ/κό Θεατρικής Αγωγής κ. Σωμαράκη Αλεξάνδρα, την εκπ/κό Εικαστικών κ. Πυτικάκη Ελευθερία που φιλοτέχνησε το σκηνικό και τον κ. Τάνη Γρηγόρη που ήταν στην κονσόλα του ήχου.
Και του χρόνου!!!