Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Εκπαιδευτική επίσκεψη Γ τάξης στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού


Την Τετάρτη 17 Απριλίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ τάξης του σχολείου μας με αφορμή την ιστορία μας και συγκεκριμένα την ενότητα του Μινωικού πολιτισμού, επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού.

Έχοντας στο μυαλό μας όλα όσα   μάθαμε για αυτόν τον αξιοθαύμαστο πολιτισμό και με την πολύτιμη βοήθεια της ξεναγού μας κ. Αθηνάς Νικηφοράκη, την οποία και ευχαριστούμε, "πιάσαμε τον μίτο" και ακολουθήσαμε τα βήματα του Θησέα. 
Φανταστήκαμε τον εαυτό μας αρχιτέκτονα Δαίδαλο να σχεδιάζει το παλάτι. Στην αίθουσα του θρόνου γίναμε για λίγο ο βασιλιάς Μίνωας με τη σπουδαία του δύναμη, ενώ στα δωμάτια της βασίλισσας με την υπέροχη τοιχογραφία των Δελφινιών, καταλάβαμε πόσο ξεχωριστή πρέπει να ένιωθε ανάμεσα σε όλες τις Μινωίτισσες.
Στις αυλές του παλατιού κλείσαμε τα μάτια και νιώσαμε τη δύναμη της ιερής τελετής, αφιερωμένη στη Μεγάλη Μητέρα, ενώ γίναμε οι πρωταγωνιστές στα Ταυροκαθάψια!
Οι τοιχογραφίες με τα εντυπωσιακά χρώματα, τα ειρηνικά και φυσικά θέματα, το θέατρο,  οι αποθήκες με τα περίτεχνα  πήλινα πιθάρια, τράβηξαν την προσοχή μας. Αφουγκραστήκαμε τους ήχους από τα εργαστήρια, καθώς οι τεχνίτες έφτιαχναν σφραγίδες και κομψά κοσμήματα, αναλλοίωτα στον χρόνο.


Καθετί που βλέπαμε μας έκανε όχι μόνο να θαυμάζουμε, μα και να αναρωτιόμαστε, πώς ένας λαός τόσα πολλά χρόνια πριν από εμάς, χωρίς σύγχρονα μέσα, κατάφερε να δημιουργήσει έναν τόσο εντυπωσιακό πολιτισμό και να γίνει η βάση πολλών άλλων πολιτισμών;  Πώς να μη νιώθουμε υπερήφανοι που είμαστε οι απόγονοι των Μινωιτών;  
Η δύναμη του μυαλού τους, η δημιουργικότητά τους, η αγάπη τους για τη φύση, την ειρήνη, τη χαρούμενη ζωή να είναι το παράδειγμα για όλους μας!