Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης στην Ιατρική Σχολή

 

Την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023, οι μαθητές της ΣΤ τάξης επισκέφθηκαν την Ιατρική Σχολή Ηρακλείου και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα <<Γνωρίζω το σώμα μου>>.

 Τα παιδιά εξοικειώθηκαν με το ανθρώπινο σώμα υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη καταρτισμένων υπευθύνων. Ήρθαν σε επαφή με τα ανθρώπινα όργανα, παίζοντας βιωματικά παιχνίδια ανατομίας με τη χρήση ανθρώπινων ομοιωμάτων που βρίσκονταν στο χώρο. Η δραστηριότητα, αυτή, περιλάμβανε την τμηματική, ονομαστική αφαίρεση και ενασχόληση με αυτά αποκομίζοντας σημαντικές γνώσεις για τη χρησιμότητα του κάθε οργάνου. Έγινε σύντομη και απλή επεξήγηση για τις βιολογικές διεργασίες που επιτελούν.

Η επίσκεψή μας, περιλάμβανε τη μελέτη αληθινών οστών και τις σημαντικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου σκελετού. Δόθηκε χρόνος για τις ερωτήσεις των μαθητών ενώ οι απαντήσεις που δόθηκαν έλυσαν πολλές από τις απορίες τους.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο της Ιατρικής Σχολής. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με εκθέματα της Μινωικής εποχής, του μεσαίωνα αλλά και των νεότερων ιστορικών χρόνων. Γενικότερα, ήρθαν σε επαφή με την ιατρική επιστήμη σε όλο το ιστορικό φάσμα της, πάντα υπό τις επεξηγήσεις της ξεναγού. Μερικά χαρακτηριστικά εκθέματα, ήταν παλιότερα ιατρικά εργαλεία όπως του αξονικού τομογράφου, θερμοκοιτίδας και πολλών οφθαλμολογικών, οδοντιατρικών, χειρουργικών και λοιπών εργαλείων.